Kristine Brunmark – Journalist
  • FIKK REFS: Tone Damli Aaberge, faksimile fra Dagbladet. Foto: Alex Herron / Eccentric Music.
  • FIKK REFS: Tone Damli Aaberge, faksimile fra Dagbladet. Foto: Alex Herron / Eccentric Music.
  • Izabella_slider_B_02
  • Izabella_slider_C_02
  • Izabella_slider_A_03
  • DENNE ER EKTE! Kronprinsesse Mette-Marits nye Birkin-veske er fra Hermès og koster 64 000 kroner. Hun viste den frem under et Sveits-besøk forrige uke, skriver MinMote.no/VGNett. Her faksimile av siden.
  • Faksimile fra Dagbladet 31.01.2012
  • plumbobilde(2)
01 feb

Om Fett, Plumbo og Tone Damli Aaberge

Written by • Posted in: Bloggerier, FORSIDESAKER

 

Tone Damli Aaberge, faksimile fra Dagbladet. Foto: Alex Herron / Eccentric Music.

Jeg blir litt flau når Kvinnefronten angriper popartisten Tone Damli Aaberge. Kan de ikke finne en mer utfordrende motstander å rette skytset mot?  For eksempel folk flest?

I går: Fett.no, nettstedet drevet av Kvinnefronten med støtte fra Fritt Ord og Norsk Kulturråd, kårer Cosmopolitan-redaktør Ingeborg Heldal til månedens bakstrever. Årsaken er at Heldal har gitt Damli Aaberges nyeste musikkvideo terningkast seks, og at Heldal forsvarer at popartisten er lettkledd  i videoen til “Look Back”. Hun skryter også av Damli Aaberges kropp.

Fett er et feministisk tidsskrift som er “lei av at den vanlige pressa kjøper og selger stereotype forestillinger om kjønn og seksualitet. Målet vårt er å skape et feministisk, offentlig rom for debatt, refleksjon, informasjon og tull”, leser jeg på hjemmesiden deres.

Fett-redaksjonen begrunner bakstrever-utmerkelsen til Heldal slik: “Heldal fronter et enormt snevert og overfladisk syn på kvinners utseende. For Heldal er det helt tydelig at skjønnhet er noe som kommer utenfra og hun skaper trange kategorier over hva som blir sett på som vakkert”. Og punchliner det slik:

- Øy! Tenk på kidsa som leser hva du sier, Heldal!

Jeg tenkte også på kidsa da jeg leste begrunnelsen. Og har gått til en ekspert for å få en vurdering av “Look Back”: Min snart 11 år gamle datter. Vi ser den sammen. Hun hever ikke et øyebryn underveis, men tapper lett takten med fingeren.

- Grei musikkvideo, men ikke særlig original. For eksempel badekarscener er det mange som gjør. Mariah Carey i “Shake It Off” og Pink i “Fucking Perfect”.

- Har hun ikke for lite klær på seg?

- Nei.

- Hvorfor er du ikke litt overrasket over at hun viser bh’en og har knappen åpen i shortsen?

- Fordi jeg har sett veldig mange musikkvideoer hvor de har mindre klær på seg. For eksempel Lady Gaga og Beyoncé i “Telephone”.  Rihanna er også ganske naken, sier hun, og forteller at de ikke er så opptatt av videoene.

- Jeg pleier som oftest å søke på “lyrics” når jeg skal finne videoer, slik at jeg kan synge med, sier min datter, og tilføyer at det gjør venninnene hennes også.

- Det er nok guttene som er mest opptatt av videoen, mener hun.

Tanken streifet meg også. Tone Damli Aaberge har en flott, veltrent kropp – en slik du kun får ved skikkelig trening, ikke ved ikke å spise. Videoen spiller åpenbart på den, og ja, på sex. Men den blir på et vis sjarmerende naiv sammenlignet med dem husets 11-åring viser frem på sin PC. “Telephone”, med de nevnte superstjernene Lady Gaga og Beyoncé, ville for få år siden ha blitt stemplet som rå porno og blitt nektet spilt på opptil flere musikkanaler. Nakne damer, kyssing mellom jenter og “cat fight” på cella iført lær og nettingstrømper er adskillig mer spekulativt enn hva Tone Damli Aaberge leverer. Hun blir til sammenligning et gudsord fra Sogndal.

Jeg anbefaler Fett.no/Kvinnefronten i stedet å rette skytset sitt mot folk flest, det vil si de som stemmer frem og heier på bandet Plumbo. Jeg er nemlig langt mer bekymret over at låter fra disse bygdegutta, som høyst sannsynlig vil representere Norge i Eurovision Song Contest, snart vil inngå i de fleste barns repertoar.

Eller for å si det lett omskrevet med Fett: – Øy! Tenk på kidsa som hører det de synger!

Her er et par høydepunkter fra “Alle Damer”:

“Men vi gir vel faen det er’kke puppa vi skal ha,
nei gi oss ei fitte så blir vi så gla..
Klokka nærmer seg 2,
får jeg ‘kke dame nå så må jeg runke på do.
Alle damer er så lette å lure,
bare gi dem no’ pils så er det bare å pule.
Vi tar dem med på rommet, for vi gir vel faen,
for en time eller to så har vi
finni en annen…”

Tilbake til Fetts mål: “Vi vil at Fett skal engasjere feminister i alle leire, og ønsker å bygge ned gjerdene mellom akademia og aktivismen.”

Aktive feminister med et eget tidsskrift kan muligens virke avleggs. Nei da, trolig er det viktigere enn noen gang. Ære være engasjementet.

Men vil dere tas på alvor: Velg deres slag!

 

 

Hvis du likte dette innlegget, del gjerne med andre.

Leave a Reply

Arkiv

Siste innlegg

Kontaktinformasjon

Kristine Brunmark
Telefon: 901 28 560
Telefon: 66 78 57 55
E-post: kristine [at] brunmark.no
Twitter: @kbrunmark

Meta