Kristine Brunmark – Journalist
  • Faksimile fra Dagbladet 31.01.2012
  • Izabella_slider_B_02
  • plumbobilde(2)
  • FIKK REFS: Tone Damli Aaberge, faksimile fra Dagbladet. Foto: Alex Herron / Eccentric Music.
  • Izabella_slider_A_03
  • DENNE ER EKTE! Kronprinsesse Mette-Marits nye Birkin-veske er fra Hermès og koster 64 000 kroner. Hun viste den frem under et Sveits-besøk forrige uke, skriver MinMote.no/VGNett. Her faksimile av siden.
  • FIKK REFS: Tone Damli Aaberge, faksimile fra Dagbladet. Foto: Alex Herron / Eccentric Music.
  • Izabella_slider_C_02
02 feb

Jentelov og jantelov: Hvem eier feminismen?

Written by • Posted in: Bloggerier, FORSIDESAKER

Tone Damli Aaberge har begått en stor synd: Hun har brutt Jenteloven.Popartisten har etter å ha blitt sex-refset for sin musikkvideo “Look Back” tatt igjen på bloggen sin. Hun er forbanna. Hun forteller hva hun oppfatter som feminisme: Å heie på jenter uansett hva slags valg de tar. – Når ble jantelov, sarkasme og selvhøytidelighet det samme som feminisme, spør hun.

Og får massiv støtte, fra blant andre tidligere likestillingsminister Karita Bekkemellem:

- Ikke særlig stolt av å kalle meg feminist når jeg leser de motbydelige angrepene på Tone Damli Aaberge fra Fett.no og andre. Hva er det vi kvinner/jenter driver med? Har vi ikke kommet lenger? Skjønnhet, ungdom, en naken skulder – og dyktighet – tåles ikke så lenge du er kvinne. Atle (Idol/Skal vi danse) viser rygg og tatoveringer, men ikke en kjeft som kritiserer han for det. Hørte jeg likestilling? Spør Bekkemellem oppgitt på Facebook .

Damli Aaberge og Bekkemellem har glemt at kvinner aldri må bryte Jenteloven. Den fremstår absolutt, hogget i sten og får Aksel Sandemoses jantelov i “En flyktning krysser sitt spor” til å blekne. Jenteloven er forfattet av ekte feminister. De som eier begrepet Feminisme.

Damli skriver at hun føler seg tøff som turte å velge en slik “look”, det var et stort steg for henne. Selv om P3-reporter Trine Sollie mener at det er unødvendig å spille på sex om en har en bra nok låt.

- Hva om artisten, altså meg, har lyst til å spille på sex? Hva om jeg har lyst til å vise noen flere sider av meg selv, ha det litt gøy, strekke strikken bittelitt og gi meg selv litt spillerom, spør Damli i bloggen. Hun har lyst til å være seg selv, ikke den andre vil.

I likhet med både Bekkemellem og sjefredaktør Ingeborg Heldal i Cosmopolitan – mottageren av Fett.nos bakstreverpris, velger jeg å heie på sånne jenter. Det gjør oss alle til Jentelovbrytere. Det har de som hevder å ha eierskapet til begrepet feminisme vedtatt. For eksempel den svært dyktige journalisten, forfatteren og bloggeren Marta Breen.

- Sorry jenter! Feminismen er rett og slett ikke så sexy, skriver hun på sin blogg i dag der hun imøtegår Heldal, Damli Aaberge og til dels Bekkemellem:
- Feminisme handler om å være i stand til å se diskriminerende strukturer i samfunnet. Det handler om å sette fingeren på synlige og mer skjulte mønstre som gjør rammene trangere for oss som mennesker. Og om å løfte blikket fra det enkelte individ og prøve å få øye på en slags helhet. Ikke noe særlig fun, altså, skriver Breen i bloggen sin i dag (http://martabreen.wordpress.com/)
Visst, Breen, konkret er det å arbeide for likestilling; kvinner og menn skal ha likt rettsvern og like rettigheter. Å kjempe for retten til selvbestemt abort og slåss mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap.

Men du glemmer et viktig poeng: Feminisme er retten til å bestemme over egen kropp. Er det ikke det Tone Damli Aaberge har gjort, da?

“Det er en spesiell plass i helvete for kvinner som ikke hjelper andre kvinner”. - Madeleine Albright

 

 

Hvis du likte dette innlegget, del gjerne med andre.

Leave a Reply

Arkiv

Siste innlegg

Kontaktinformasjon

Kristine Brunmark
Telefon: 901 28 560
Telefon: 66 78 57 55
E-post: kristine [at] brunmark.no
Twitter: @kbrunmark

Meta